Γάμος και savoir vivre

Οι κανόνες του savoir vivre του γαμήλιου τραπεζιού για τη σωστή τοποθέτηση των σερβίτσιων να είστε σίγουροι ότι θα ολοκληρώσει την εικόνα για την τέλεια δεξίωση. “Οπως, τα ποτήρια που πρέπει να υπάρχουν σ’ ένα επίσημο τραπέζι πρέπει να είναι τριών ειδών για τον κάθε καλεσμένο. Το ποτήρι του νερού, το ποτήρι  του κόκκινου κρασιού και το ποτήρι του λευκού κρασιού. Ψηλά στο πιάτο τοποθετούμε πάντα δεξιά του σερβίτσιου το μικρότερο ποτήρι για το λευκό κρασί, ακολουθεί λίγο πιο δεξιά και λοξά το ποτήρι για το κόκκινο κρασί και λίγο πιο αριστερά από τα δύο ποτήρια τοποθετούμε τα ποτήρι του νερού που έχει τη μεγαλύτερη διάσταση. Το ποτήρι της σαμπάνιας εμφανίζεται τη στιγμή που έρχεται η σαμπάνια όταν τα υπόλοιπα ποτήρια, εκτός του νερού, έχουν αποσυρθεί.Τα μαχαιροπίρουνα στο επίσημο τραπέζι τοποθετούνται πάντα στο πλάι του πιάτου με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν, από έξω προς τα μέσα. Το κουτάλι είναι στα δεξιά με το κοίλο μέρος στραμμένο προς τα μέσα, τα μαχαίρια  τοποθετούνται με την κόψη τους προς το πιάτο και είναι πάντα δύο. Στα αριστερά του σερβίτσιου τοποθετούνται πάντα τα δύο πιρούνια. Τα μαχαιροπίρουνα του γλυκού τοποθετούνται σε οριζόντια θέση με το καθένα σε αντίθετη φορά από το άλλο με τη φορά που θα το κρατήσει.

Βασικά tips που πρέπει όλοι να ξέρουμε για το γαμήλιο τραπέζι

Η πετσέτα σε ένα επίσημο τραπέζι πρέπει να είναι τοποθετημένη και διπλωμένη στα αριστερά του πιάτου, δίπλα από τα μαχαιροπίρουνα. Στο τέλος κάθε γεύματος, η πετσέτα δεν ξαναδιπλώνεται,  αλλά όταν σηκώνεστε τη βάζετε στην αριστερή πλευρά του πιάτου. Φυσικά από τη στιγμή που χρησιμοποιηθούν τα μαχαιροπίρουνα δεν τα ξαναβάζουμε στο τραπεζομάντηλο. Στους γάμους πολλές φορές για εντυπωσιασμό, μέχρι την έναρξη του γεύματος τοποθετούμε  την πετσέτα πάνω στο κεντρικό πιάτο. Όταν σταματάμε για να μιλήσουμε τα μαχαιροπίρουνα τα ακουμπάμε στο πιάτο. Τα  ψωμί το σερβίρουμε  σε ατομικά ψωμάκια μέσα σε πιατάκια πάνω αριστερά από το πιάτο και όχι κομμένες φέτες ψωμιού. Εννοείται ότι σε κάθε τραπέζι θα υπάρχει μια αλατοπιπεριέρα  και το λαδόξυδο εάν το απαιτεί το μενού που έχετε επιλέξει.Τα λουλούδια που θα διακοσμούν το τραπέζι πρέπει να προσέξετε να  μην μυρίζουν υπερβολικά και να επηρεάζουν την οσμή του menu  σας.

Πως καθόμαστε σε ένα γαμήλιο τραπέζι

Οι καλεσμένοι σας καλό είναι να έχουν τέτοιες θέσεις που θα τους επιτρέπει να έχουν μια οικειότητα μεταξύ τους, να κάθονται ανάμεσα σε άτομα τα οποία ξέρουν. Η κλασική λύση  με τη λίστα του που θα κάτσουν οι καλεσμένοι σας είναι το καλύτερο. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε σίγουρα μπερδέματα,  λάθη και τυχόν δυσάρεστες και απρόβλεπτες πρωτοβουλίες. Στην περίπτωση που ξέρει που θα κάτσει ο καθένας το θέμα τελειώνει εκεί.

Το γεύμα κλείνει συνήθως με φρούτα. Πριν το σερβίρισμα πρέπει τα υπόλοιπα να έχουν μαζευτεί.

Πηγή://myweddingstar